Pszczoły

Zadbajmy o nasze żywicielki

Pszczoła miodna stanowi nierozerwalną część przyrody, a w konsekwencji naszego życia. Od pradawnych czasów obserwujemy pracę rodzin pszczelich jako całego organizmu, lepiej lub gorzej zdając sobie sprawę z tego, jak ważną rolę odgrywają w środowisku. Robotnice wraz z matką-królową i trutniami tworzą swoistą społeczność, o ogromnej pracowitości, wytrwałości i poświęceniu, nieznanemu innym gatunkom. Niestety, ingerencja człowieka jest dla nich źródłem chaosu. Nasze wyroby wspierają utrzymywanie rodzin pszczelich, w jak najlepszej kondycji i zdrowotności. Mogą również skutecznie chronić przed zagrożeniami zatrutego środowiska.

“Kiedy pszczoła zniknie z powierzchni Ziemi, człowiekowi pozostaną już tylko cztery lata życia. Skoro nie będzie pszczół, nie będzie też zapylania. Zabraknie więc roślin, potem zwierząt, wreszcie przyjdzie kolej na człowieka…”

Karol Darwin

Zagrożenia w pasiece

Wiele drobnoustrojów chorobotwórczych wytwarza przetrwalniki, które w środowisku pasiecznym są w stanie przetrwać szereg lat (dla przykładu zarodniki grzybicy wapiennej są w stanie przetrwać 15 lat, a zgnilca amerykańskiego – nawet do 45 lat). Nie ma na dzień dzisiejszy tak dokładnej metody dezynfekcji, aby w stu procentach uwolnić pasieczysko i ule od form przetrwalnikujących patogenów. Standardowa dezynfekcja spycha tylko choroby do „podziemia”, gdzie w ukryciu czekają na dogodny moment, aby zaatakować. Kiedy tylko w rodzinach wystąpi spadek odporności, a dodatkowo zabraknie przyjaznych, ochronnych mikroorganizmów – rodzina w szybkim tempie zostanie zaatakowana przez wroga. Inwazja najczęściej rozpoczyna się od rodzin słabych, gdzie wróg może szybko i bezkarnie pomnażać swoją ilość. 

Zgnilec amerykański
Grzybica otorbielakowa (Ascosphaera apis)

Dopóki w rodzinach silniejszych występują ochronne mikroorganizmy w ilości wystarczającej do podjęcia walki, sytuacja może być opanowana i nierzadko zdarza się, że atak patogena jest odpierany. Jeżeli jednak patogen będzie na tyle silny i szybko zdobędzie liczebną przewagę nad mikroorganizmami ochronnymi – choroba rozprzestrzeni się na całą pasiekę i w szybkim tempie doprowadzi do poważnego osłabienia rodzin lub nawet upadku pasieki.

Kompetycja i antybioza

W środowisku układu pokarmowego pszczoły, szczególnie w obrębie błony perytroficznej, rozwijają się mikroorganizmy, które konkurują z potencjalnymi patogenami o pożywienie co nosi nazwę kompetycji pokarmowej, oraz o przestrzeń – antybioza bakteryjna. Do mikroorganizmów najliczniej zasiedlających układ pokarmowy pszczół zaliczamy bakterie kwasu mlekowego. Właściwości obronne tych bakterii związane są z wytwarzaniem przez nie związków o działaniu higienizacyjnym tj.: bakteriocyny, nadtlenek wodoru, alkohol etylowy czy kwasy organiczne, które obniżają kwasowość treści jelita pszczół, stwarzając tym samym niedogodne warunki dla rozwoju patogenów. Poza tym bakterie kwasu mlekowego pełnią wiele innych funkcji w jelicie. Produkują witaminy potrzebne dla pszczół (głównie z grupy B), produkują enzymy poprawiające strawność pokarmu i rozkładają niepożądane składniki pochodzenia roślinnego.

Kwas mlekowy i CCD

Ważną cechą bakterii kwasu mlekowego jest zdolność do wytwarzania szeregu enzymów poprawiających strawność pokarmu. W tym miejscu warto wspomnieć, że naukowcy poszukujący przyczyny CCD zauważyli w treści jelit umarłych pszczół nieprzetrawiony pyłek,  co może wskazywać na brak pożytecznej mikroflory w ich układzie pokarmowym. Można więc spodziewać się, że jedną z przyczyn CCD jest brak bakterii kwasu mlekowego w organizmie  pszczoły, wyjałowienie spowodowane między innymi poborem ze środowiska związków ograniczających rozwój mikroflory (antybiotyki, pestycydy).

Wikimedia Commons/Dr. Horst Neve, Max Rubner-Institut

Pierzga

Do najważniejszych zadań bakterii kwasu mlekowego w środowisku pasiecznym bez wątpienia zaliczyć należy fermentację pierzgi. Pierzga stanowi białkowy pokarm pszczół powstający z pyłku kwiatowego, zmieszanego ze śliną pszczół, czyli szczepionką  pożytecznej mikroflory. Pszczoły umieszczają tak przygotowany pyłek w komórkach plastra i ubijając go głową, usuwają tlen z wolnych przestrzeni – tlen jest w tym przypadku przeszkodą w prawidłowym procesie fermentacji mlekowej.

Enzymy trawienne bakterii kwasu mlekowego uszkadzają osłonkę pyłku uwalniając tym samym białko i tylko dzięki temu pszczoła może wykorzystać ten najważniejszy składnik budulcowy zawarty w pyłku. Jednocześnie sam proces fermentacji wpływa na polepszenie walorów smakowych pierzgi, gdyż wywołujące go bakterie kwasu mlekowego produkują związki zapachowo smakowe takie jak diacetyl, acetoina czy  aldehyd octowy.

Dzięki wytwarzaniu przez  bakterie fermentacji mlekowej różnych kwasów organicznych, pH pierzgi obniża się do 4, co wraz z nadtlenkiem wodoru, wytwarzanym przez mikroorganizmy, wpływa na trwałość pokarmu.

W obrębie układu pokarmowego, bakterie kwasu mlekowego, wykazują jeszcze jedną istotną cechę – rozkładają niepożądane składniki pożywienia i dzięki temu pszczoły są w stanie przetrwać pewne niskie stężenia toksycznych substancji pobieranych wraz z pokarmem ze skażonego środowiska.

Nasze produkty dla gospodarki pasiecznej

Skład

ApiFarma to kompozycja oparta o probiotyczne mikroorganizmy propagowane na pożywce z ekologicznej melasy z trzciny cukrowej i rewitalizowanej wody. ApiBioFarma, to produkt na tej samej bazie mikrobiologicznej rozszerzony o wyciągi z 9 ziół, których skuteczność i przydatność w pszczelarstwie została wykazana w wieloletnich obserwacjach.

Probiotyczne mikroorganizmy:

Bakterie kwasu mlekowego z rodziny Bifidiobacterium zakwaszają środowisko, co stanowi znakomitą barierę przed chorobami. Są  ściśle beztlenowe. Odgrywają ogromną rolę w konserwowaniu pokarmu dla bydła. Liście roślin upakowane w silosach, do których doda się melasy lub kwasów organicznych (w celu zwiększenia stosunku węgla do azotu) stwarzają idealne warunki do wzrostu  bakterii mlekowych i do kontrolowanej fermentacji mlekowej.

reprezentują grupę drożdży, które odpowiadają za rozkład cukrów w warunkach beztlenowych, produkując etanol oraz dwutlenek węgla. Dwutlenek węgla ma właściwości spulchniające i przyczynia się do spulchnienia gleby, a tym samym do lepszego jej natlenienia. Drożdże utrzymują również odpowiednie kwaśne pH gleby oraz właściwy potencjał oksyredukcyjny.

Bakterie kwasu mlekowego  z rodziny Lactobacillus, są względnymi tlenowcami. Lactobacillus Plantarum oprócz fermentacji mlekowej przekształca pentozę do mleczanu i octanu, co bardzo sprawnie zakwasza środowisko, tworząc barierę dla innych gatunków bakteriiw którym się rozwija. Obniżenie pH  w wyniku tworzenia kwasu mlekowego przez te bakterie, przyczynia się do przedłużenia trwałości wędlin, których nie trzeba gotować.

Bakterie purpurowe z grupy Pseudomonas. Główną ich właściwością jest utlenianie siarkowodoru do siarczanu bez wytwarzania siarki jako produktu pośredniego.  Są najbardziej wszechstronne metabolicznie ze wszystkich dotąd poznanych mikroorganizmów. Ostatnio odkryto, że bakteria Rhodopseudomonas palustris ma możliwość rozkładania węglowodorów aromatycznych jak fenol, benzoesan a nawet benzen, a więc przyczynia się do oczyszczania środowiska ze szkodliwych substancji. Reakcje te nie są jednak jeszcze szczegółowo poznane.

Zioła z procesu fermentacji:

 

  • Bylica boże drzewko (Artemisiaabrotanum)
  • Mięta pieprzowa (Menthaxpiperita)
  • Orzech włoski (Juglansregia)
  • Pokrzywa zwyczajna (Urticadioica)
  • Szałwia lekarska (Salviaofficinalis)
  • Biedrzeniec anyżowy (Pimpinellaanisum)
  • Czarnuszka siewna (Nigellasativa)
  • Rozmaryn lekarski (Rosmarinusofficinalis)
  • Melisa lekarska (Melissa officinalis )

Stosowanie

Nasze produkty służą doskonale jako:

  • Dodatek do wody pitnej w okresie od wiosny do jesieni,
  • Dodatek do syropu wodno-cukrowego lub ciasta (przed zimowlą i w okresach bez pożytków),
  • Oprysk (zamgławianie) ula, ramek i pszczół,
  • Higienizacja ula przed zasiedleniem odkładów,
  • Oprysk ramek, na których pojawiła się pleśń,
  • Higienizacja narzędzi do pracy w pasiece,
  • Oczyszczanie ramek z porażonego czerwiu,
  • Oprysk zewnętrznych powierzchni ula i jego otoczenie.

Efekty stosowania

Zastosuj nasze rozwiązania.

Zapisz się do newslettera

Dowiaduj się o naszych promocjach i specjalnych ofertach jako pierwszy

Szanowny użytkowniku,

w załączonym linku do Polityki Prywatności przypominamy podstawowe informacje z zakresu przetwarzania danych osobowych dostarczanych przez Ciebie podczas korzystania z naszego serwisu. Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies . Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Zamykając ten komunikat (klikając w przycisk "Rozumiem i akceptuję"), potwierdzasz, że przyjąłeś do wiadomości wskazane tutaj informacje. W innym wypadku, przepraszamy, ale nie możemy udostępnić Ci zawartości tej strony.