Gleba i roślina

Gleba i roślina

W czym tkwi problem? możemy pomóc?

Działalność człowieka już dziś, stanowi dla Ziemi wielkie obciążenie. Naukowcy przewidują, że znajdujące się na naszej planecie ekosystemy, nie będą zdolne zapewnić przyszłym pokoleniom, normalnych warunków życia. Widać to, po nasilających się szkodach spowodowanych przez powodzie, intensywne opady, huragany, susze, przymrozki, gradobicia, osuwiska ziemi, itd. Te szkody, negatywnie oddziałują na rytm biologiczny uprawianych roślin. Dodatkowo wzrost stosowania syntetycznych nawozów mineralnych, zaburza homeostazę. Dlatego pamiętajmy, iż polskie i unijne prawo, mówi o tym, że nad chemiczne metody zwalczania chorób, przedkładać należy metody biologiczne, fizyczne i inne metody niechemiczne.

Czas zadbać o glebę

Co roku nasza planeta traci do 50000 km² gleb, w skutek jej degradacji. Wzrasta zużycie nawozów sztucznych – w 1950 r. wynosiło 14 mln ton, a w 2018r.  już 160 mln ton, czyli ponad 11 razy więcej, przy tylko trzykrotnym wzroście plonowania.

Funkcje jakie spełnia gleba

W poszukiwaniu rozwiązań

Nasze technologie pomogą rolnikom w rozwiązywaniu najważniejszych problemów związanych z glebą i uprawą roślin. Wprowadzenie biologizacji do rolnictwa i ograniczanie nawozów syntetycznych, jest naszą główną misją.

Co oferuje probiotechnologia?

Skład naszych wyrobów

Nasze wyroby dla rolnictwa, to kompozycje pożytecznych mikroorganizmów, preparaty drożdżowe, aminokwasowe, witaminowe, nawozy organiczne, biostymulatory, odżywki dolistne, adiuwanty, i repelenty, preparaty krzemowe i mineralne. Zawartość i skład mikroorganizmów w naszych wyrobach powoduje, że mają właściwości insektycydu, są przeciwgrzybicze, a także przywracają równowagę mikrobiologiczną chroniąc tym samym rośliny i zwierzęta przed chorobotwórczymi bakteriami, wirusami i grzybami.

Bakterie kwasu mlekowego z rodziny Bifidiobacterium zakwaszają glebę, co stanowi znakomitą barierę przed chorobami. Są  ściśle beztlenowe. Odgrywają ogromną rolę w konserwowaniu pokarmu dla bydła. Liście roślin upakowane w silosach, do których doda się melasy lub kwasów organicznych (w celu zwiększenia stosunku węgla do azotu) stwarzają idealne warunki do wzrostu  bakterii mlekowych i do kontrolowanej fermentacji mlekowej.

reprezentują grupę drożdży, które odpowiadają za rozkład cukrów w warunkach beztlenowych, produkując etanol oraz dwutlenek węgla. Dwutlenek węgla ma właściwości spulchniające i przyczynia się do spulchnienia gleby, a tym samym do lepszego jej natlenienia. Drożdże utrzymują również odpowiednie kwaśne pH gleby oraz właściwy potencjał oksyredukcyjny.

Bakterie kwasu mlekowego  z rodziny Lactobacillus, są względnymi tlenowcami. Lactobacillus Plantarum oprócz fermentacji mlekowej przekształca pentozę do mleczanu i octanu, co bardzo sprawnie zakwasza środowisko, tworząc barierę dla innych gatunków bakteriiw którym się rozwija. Obniżenie pH  w wyniku tworzenia kwasu mlekowego przez te bakterie, przyczynia się do przedłużenia trwałości wędlin, których nie trzeba gotować.

Bakterie purpurowe z grupy Pseudomonas. Główną ich właściwością jest utlenianie siarkowodoru do siarczanu bez wytwarzania siarki jako produktu pośredniego.  Są najbardziej wszechstronne metabolicznie ze wszystkich dotąd poznanych mikroorganizmów. Ostatnio odkryto, że bakteria Rhodopseudomonas palustris ma możliwość rozkładania węglowodorów aromatycznych jak fenol, benzoesan a nawet benzen, a więc przyczynia się do oczyszczania środowiska ze szkodliwych substancji. Reakcje te nie są jednak jeszcze szczegółowo poznane.

Zdrowa gleba to zdrowa roślina

Działalność człowieka już dziś, stanowi dla Ziemi wielkie obciążenie. Naukowcy przewidują, że znajdujące się na naszej planecie ekosystemy, nie będą zdolne zapewnić przyszłym pokoleniom, normalnych warunków życia. Widać to, po nasilających się szkodach spowodowanych przez powodzie, intensywne opady, huragany, susze, przymrozki, gradobicia, osuwiska ziemi, itd. Te szkody, negatywnie oddziałują na rytm biologiczny uprawianych roślin. Dodatkowo wzrost stosowania syntetycznych nawozów mineralnych, zaburza homeostazę. Dlatego pamiętajmy, iż polskie i unijne prawo, mówi o tym, że nad chemiczne metody zwalczania chorób, przedkładać należy metody biologiczne, fizyczne i inne metody niechemiczne.

“Najintymniejszym kontaktem człowieka z przyrodą jest żywienie się. Żywimy się produktami roślinnymi i zwierzęcymi – żywimy się życiem. Ten kontakt wymaga szczególnego rozsądku ekologicznego.”

Mieczysław Górny

Czas zadbać o glebę

Co roku nasza planeta traci do 50 000 km² gleb, w skutek jej degradacji. Wzrasta zużycie nawozów sztucznych – w 1950 r. wynosiło 14 mln ton, a w 2018r.  już 160 mln ton, czyli ponad 11 razy więcej, przy tylko trzykrotnym wzroście plonowania.

Funkcje jakie spełnia gleba

W poszukiwaniu rozwiązań

Nasze technologie pomogą rolnikom w rozwiązywaniu najważniejszych problemów związanych z glebą i uprawą roślin. Wprowadzenie biologizacji do rolnictwa i ograniczanie nawozów syntetycznych, jest naszą główną misją.

Co oferuje probiotechnologia?

Kredyt 0% dla naszych Rolników

nawet 150 000 zł bez zabezpieczeń rzeczowych

Przykład aplikacji technologii

Play Video

Gospodarstwo powstało w 1913 r. (jeszcze w czasach rozbioru Polski pod niewolą zaboru Rosyjskiego Caratu) jako darowizna hrabiego Sobańskiego dla kursów przemysłowo-rolnych, a od 1921 r. jest własnością SGGW.

Rolniczy Zakład Doświadczalny w Chylicach to 15 lat doświadczeń w stosowaniu kompozycji pożytecznych mikroorganizmów.

Powierzchnia upraw: 440 ha, w tym ziemniaki na chipsy 200 – 220 ha, kukurydza na ziarno 220-240 ha.

Gleby z przewagą V-VI klasy bonitacyjnej, które są najniższymi klasami jakości gleb w Polsce.

Probiotechnologia w praktyce

Kilka lat aplikacji pożytecznych mikroorganizmów (do gleby i w formie oprysków roślin) wpłynęło na poprawę jakości i ilości plonów. Plony ziemniaków wzrosły z 7 ton/ha w 2001 r. do 25 ton/ha w 2009 r. Pomimo, że w gospodarstwie uprawiane były głównie kukurydza i ziemniaki, czyli rośliny bardzo eksploatujące glebę, to poprawiła się zawartość przyswajalnego fosforu i potasu, a zawartość substancji organicznej w glebie wzrosła od 0,3 – 1,5%.

Biologizacja przynosi mi wyższy przychód z dzierżawionego gospodarstwa. W 2006 r. 2.927 163 zł , w 2011 r. przychód wzrósł do 5.234 848 zł tj. o ok. 80%.
mgr inż. Jan Marczakiewicz, dzierżawca gospodarstwa.

Skład naszych wyrobów

Podstawowe składniki

Nasze wyroby dla rolnictwa, to kompozycje pożytecznych mikroorganizmów, preparaty drożdżowe, aminokwasowe, witaminowe, nawozy organiczne, biostymulatory, odżywki dolistne, adiuwanty, i repelenty, preparaty krzemowe i mineralne.

Zawartość i skład mikroorganizmów w naszych wyrobach powoduje, że mają właściwości insektycydu, są przeciwgrzybicze, a także przywracają równowagę mikrobiologiczną chroniąc tym samym rośliny i zwierzęta przed chorobotwórczymi bakteriami, wirusami i grzybami.

Bakterie kwasu mlekowego z rodziny Bifidiobacterium zakwaszają glebę, co stanowi znakomitą barierę przed chorobami. Są  ściśle beztlenowe. Odgrywają ogromną rolę w konserwowaniu pokarmu dla bydła. Liście roślin upakowane w silosach, do których doda się melasy lub kwasów organicznych (w celu zwiększenia stosunku węgla do azotu) stwarzają idealne warunki do wzrostu  bakterii mlekowych i do kontrolowanej fermentacji mlekowej.

reprezentują grupę drożdży, które odpowiadają za rozkład cukrów w warunkach beztlenowych, produkując etanol oraz dwutlenek węgla. Dwutlenek węgla ma właściwości spulchniające i przyczynia się do spulchnienia gleby, a tym samym do lepszego jej natlenienia. Drożdże utrzymują również odpowiednie kwaśne pH gleby oraz właściwy potencjał oksyredukcyjny.

Bakterie kwasu mlekowego  z rodziny Lactobacillus, są względnymi tlenowcami. Lactobacillus Plantarum oprócz fermentacji mlekowej przekształca pentozę do mleczanu i octanu, co bardzo sprawnie zakwasza środowisko, tworząc barierę dla innych gatunków bakteriiw którym się rozwija. Obniżenie pH  w wyniku tworzenia kwasu mlekowego przez te bakterie, przyczynia się do przedłużenia trwałości wędlin, których nie trzeba gotować.

Bakterie purpurowe z grupy Pseudomonas. Główną ich właściwością jest utlenianie siarkowodoru do siarczanu bez wytwarzania siarki jako produktu pośredniego.  Są najbardziej wszechstronne metabolicznie ze wszystkich dotąd poznanych mikroorganizmów. Ostatnio odkryto, że bakteria Rhodopseudomonas palustris ma możliwość rozkładania węglowodorów aromatycznych jak fenol, benzoesan a nawet benzen, a więc przyczynia się do oczyszczania środowiska ze szkodliwych substancji. Reakcje te nie są jednak jeszcze szczegółowo poznane.

Zastosuj nasze rozwiązania.

Probiotyki doglebowe i dolistne, biostymulatory, odżywki i nawozy organiczne, pomogą Ci w uzyskaniu lepszych plonów za niższą cenę.

Zastosuj nasze rozwiązania.

Probiotyki doglebowe i dolistne, biostymulatory, odżywki i nawozy organiczne, pomogą Ci w uzyskaniu lepszych plonów za niższą cenę.

Zapisz się do newslettera

Dowiaduj się o naszych promocjach i specjalnych ofertach jako pierwszy

Szanowny użytkowniku,

w załączonym linku do Polityki Prywatności przypominamy podstawowe informacje z zakresu przetwarzania danych osobowych dostarczanych przez Ciebie podczas korzystania z naszego serwisu. Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies . Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Zamykając ten komunikat (klikając w przycisk "Rozumiem i akceptuję"), potwierdzasz, że przyjąłeś do wiadomości wskazane tutaj informacje. W innym wypadku, przepraszamy, ale nie możemy udostępnić Ci zawartości tej strony.