Chów i hodowla

Chów i hodowla

Zadbaj o mikroklimat środowisko

Od 1 stycznia 2013 zaczęły obowiązywać wymogi Wspólnej Polityki Rolnej, dotyczące dobrostanu zwierząt. Chodzi o zapewnienie odpowiednich warunków hodowli i chowu. Nieprzestrzeganie prawa w tym zakresie grozi karami w postaci zmniejszonych dopłat bezpośrednich. Pierwszym wymogiem, jest zapewnienie odpowiednich warunków otoczenia, wyposażenia i pomieszczeń inwentarskich tj. ścian, sufitów, podłóg, urządzeń do karmienia i pojenia. Wszystkie  muszą być utrzymane w czystości i dobrym stanie technicznym. Drugim, niezmiernie istotnym, jest zapewnienie optymalnego mikroklimatu w ich otoczeniu. Na mikroklimat takich środowisk wpływa kilka istotnych parametrów: temperatura, wilgotność, ruch powietrza oraz stężenie szkodliwych gazów, szczególnie amoniaku, siarkowodoru i dwutlenku węgla.

Szkodliwe gazy
Dobrze przefermentowane nawozy naturalne, nie wydzielają żadnych gazów. Składniki pokarmowe nie ulatniają się, i stanowią dla rolnika dodatkowy bonus, finansowy i zdrowotny.  Brak odorów to likwidacja procesów gnilnych. Brak gnicia, to brak much.
Źródła azotu
Systematyczne  zabiegi w obiektach inwentarskich podnoszą jakość obornika, gnojówki i gnojowicy. Stają się super nawozem z dużą ilością organicznego azotu, fosforu i potasu.  Nasze wyroby likwidują zagrzewanie. Brak zagrzewania to gwarancja  jakości i widoczna skuteczność w polu.
Dobrostan zwierząt
Dbanie o czystość i higienę nie może oznaczać sterylizacji. Różnorodność mikroflory w  oborze, chlewni, kurniku czy stajni  jest gwarancją dobrostanu zwierząt. Likwidujemy nadmierną sterylizację.  Brak sterylizacji podnosi kondycję i dobrostan stada
Previous
Next

Biohigienizacja pomieszczeń inwentarskich

Zabiegi polegają na oprysku pomieszczeń inwentarskich łącznie z kojcami, wygrodzeniami, rusztami, matami, paśnikami i innym wyposażeniem. W pierwszym tygodniu codziennie, a kiedy siła wyczuwalnego odoru zmniejszy się, wystarczą 3-4 zabiegi w miesiącu. Podczas oprysków nie jest wymagana odzież ochronna, wstrzymywanie, czy też ograniczenie użytkowania obiektu, ani inne zabiegi prewencyjne.

W kolejnych etapach biohigienizacji, korzystniejsze jest stosowanie zamgławiania. Aktualnie dostępne są na rynku dysze (montowane na urządzeniach przenośnych i stacjonarnych), które wytwarzają mgłę, poprzez atomizację cieczy na cząsteczki o wielkości zaledwie kilku mikronów (µ). Tak zatomizowany roztwór probiotyków, utrzymuje się w pomieszczeniach inwentarskich, przez wiele godzin. W tym czasie dokładnie pochłania i rozkłada substancje szkodliwe, takie jak siarkowodór, amoniak, merkaptany, itp.

Eliminacja odorów

Przyjęło się uważać, że chów zwierząt nie pachnie tylko śmierdzi. Bardzo często (a w ostatnich latach coraz częściej) dochodzi do konfliktów w środowiskach wiejskich, między gospodarującymi tam od lat rolnikami, a nowymi mieszkańcami, którym produkcja zwierzęca przeszkadza. Władze gmin wyczulone na skargi takich mieszkańców, nie wydają zgody na nowe, większe inwestycje, dotyczące szczególnie budowy świniarni i ferm drobiowych.. Nierzadko takie konflikty mają swoje odbicie w prasie codziennej i rolniczej a nawet telewizji.

Odory zlikwidujemy, stosując metodę ZSS czyli Zintegrowany System Stosowania. Takie działanie gwarantuje powodzenie podjętej biologizacji. Zintegrowany system składa się z wielu elementów, zależnych od miejsca i kierunku produkcji., ale w zdecydowanej większości jest identyczny dla chowu i hodowli wszystkich zwierząt.  Współpracując z nami możesz liczyć na indywidualne porady użycia metody.

Uszlachetnianie obornika i gnojowicy

Procesy gnilne powodują wydzielanie szkodliwych gazów i odorów. Dodatkowo, stosowanie gnojowicy w dużych ilościach jest trujące dla gleby, roślin i środowiska. Zaleca się ją przechowywać w zbiornikach zamkniętych, a jeżeli otwartych, to pokrytych sieczką, keramzytem lub powłoką pływającą. Takie pokrycie ogranicza emisję odorów i ulatnianie cennego azotu.

Zaszczepienie gnojowicy naszymi produktami całkowicie eliminuje powyższe problemy. Dlatego, taki proces można z całą pewnością nazywać uszlachetnianiem. Fermentacja gnojowicy, a także gnojówki, przy udziale pożytecznych mikroorganizmów zapobiega gniciu, co jest równoważne z eliminacją odorów, blokadą rozwoju much i innych uciążliwych i chorobotwórczych organizmów.  Takie uszlachetnianie to prawdziwie ekonomiczne i zdrowe rolnictwo.

Fermentowana z probiotykami gnojowica, staje się bardzo cennym naturalnym nawozem. Zbiorniki z taką gnojowicą nie wymagają okrycia, a występujące dotąd grube kożuchy, zostają w ciągu kilku miesięcy całkowicie rozpuszczone. Zbędne staje się stosowanie mieszadeł. Również osad i kamień moczowy w zbiorniku, przyjmą konsystencję płynną i będą łatwe do wypompowania.

Zadbaj o mikroklimat

Od 1 stycznia 2013 zaczęły obowiązywać wymogi Wspólnej Polityki Rolnej, dotyczące dobrostanu zwierząt. Chodzi o zapewnienie odpowiednich warunków hodowli i chowu. Nieprzestrzeganie prawa w tym zakresie grozi karami w postaci zmniejszonych dopłat bezpośrednich. Pierwszym wymogiem, jest zapewnienie odpowiednich warunków otoczenia, wyposażenia i pomieszczeń inwentarskich tj. ścian, sufitów, podłóg, urządzeń do karmienia i pojenia. Wszystkie  muszą być utrzymane w czystości i dobrym stanie technicznym. Drugim, niezmiernie istotnym, jest zapewnienie optymalnego mikroklimatu w ich otoczeniu. Na mikroklimat takich środowisk wpływa kilka istotnych parametrów: temperatura, wilgotność, ruch powietrza oraz stężenie szkodliwych gazów, szczególnie amoniaku, siarkowodoru i dwutlenku węgla.

“Ziemia nie należy do człowieka, człowiek należy do Ziemi. Cokolwiek przydarzy się Ziemi, przydarzy się człowiekowi.”

Wódz Seattle

Szkodliwe gazy

Dobrze przefermentowane nawozy naturalne, nie wydzielają żadnych gazów. Składniki pokarmowe nie ulatniają się, i stanowią dla rolnika dodatkowy bonus, finansowy i zdrowotny.  Brak odorów to likwidacja procesów gnilnych. Brak gnicia, to brak much.

Źródła azotu

Systematyczne  zabiegi w obiektach inwentarskich podnoszą jakość obornika, gnojówki i gnojowicy. Stają się super nawozem z dużą ilością organicznego azotu, fosforu i potasu.  Nasze wyroby likwidują zagrzewanie. Brak zagrzewania to gwarancja  jakości i widoczna skuteczność w polu.

Dobrostan zwierząt

Dbanie o czystość i higienę nie może oznaczać sterylizacji. Różnorodność mikroflory w  oborze, chlewni, kurniku czy stajni  jest gwarancją dobrostanu zwierząt. Likwidujemy nadmierną sterylizację.  Brak sterylizacji podnosi kondycję i dobrostan stada

Biohigienizacja pomieszczeń inwentarskich

Opryski

Zabiegi polegają na oprysku pomieszczeń inwentarskich łącznie z kojcami, wygrodzeniami, rusztami, matami, paśnikami i innym wyposażeniem. W pierwszym tygodniu codziennie, a kiedy siła wyczuwalnego odoru zmniejszy się, wystarczą 3-4 zabiegi w miesiącu. Podczas oprysków nie jest wymagana odzież ochronna, wstrzymywanie, czy też ograniczenie użytkowania obiektu, ani inne zabiegi prewencyjne.

Zamgławianie

W kolejnych etapach biohigienizacji, korzystniejsze jest stosowanie zamgławiania. Aktualnie dostępne są na rynku dysze (montowane na urządzeniach przenośnych i stacjonarnych), które wytwarzają mgłę, poprzez atomizację cieczy na cząsteczki o wielkości zaledwie kilku mikronów (µ). Tak zatomizowany roztwór probiotyków, utrzymuje się w pomieszczeniach inwentarskich, przez wiele godzin. W tym czasie dokładnie pochłania i rozkłada substancje szkodliwe, takie jak siarkowodór, amoniak, merkaptany, itp.

Eliminacja odorów

Problemy z zapachami

Przyjęło się uważać, że chów zwierząt nie pachnie tylko śmierdzi. Bardzo często (a w ostatnich latach coraz częściej) dochodzi do konfliktów w środowiskach wiejskich, między gospodarującymi tam od lat rolnikami, a nowymi mieszkańcami, którym produkcja zwierzęca przeszkadza. Władze gmin wyczulone na skargi takich mieszkańców, nie wydają zgody na nowe, większe inwestycje, dotyczące szczególnie budowy świniarni i ferm drobiowych.. Nierzadko takie konflikty mają swoje odbicie w prasie codziennej i rolniczej a nawet telewizji.

Technologia eliminacji odorów

Odory zlikwidujemy, stosując metodę ZSS czyli Zintegrowany System Stosowania. Takie działanie gwarantuje powodzenie podjętej biologizacji. Zintegrowany system składa się z wielu elementów, zależnych od miejsca i kierunku produkcji., ale w zdecydowanej większości jest identyczny dla chowu i hodowli wszystkich zwierząt.  Współpracując z nami możesz liczyć na indywidualne porady użycia metody.

Uszlachetnianie obornika i gnojowicy

Problemy z gnojowicą

Procesy gnilne powodują wydzielanie szkodliwych gazów i odorów. Dodatkowo, stosowanie gnojowicy w dużych ilościach jest trujące dla gleby, roślin i środowiska. Zaleca się ją przechowywać w zbiornikach zamkniętych, a jeżeli otwartych, to pokrytych sieczką, keramzytem lub powłoką pływającą. Takie pokrycie ogranicza emisję odorów i ulatnianie cennego azotu.

Uszlachetnianie

Zaszczepienie gnojowicy naszymi produktami całkowicie eliminuje powyższe problemy. Dlatego, taki proces można z całą pewnością nazywać uszlachetnianiem. Fermentacja gnojowicy, a także gnojówki, przy udziale pożytecznych mikroorganizmów zapobiega gniciu, co jest równoważne z eliminacją odorów, blokadą rozwoju much i innych uciążliwych i chorobotwórczych organizmów.  Takie uszlachetnianie to prawdziwie ekonomiczne i zdrowe rolnictwo.

Lepszy nawóz

Fermentowana z probiotykami gnojowica, staje się bardzo cennym naturalnym nawozem. Zbiorniki z taką gnojowicą nie wymagają okrycia, a występujące dotąd grube kożuchy, zostają w ciągu kilku miesięcy całkowicie rozpuszczone. Zbędne staje się stosowanie mieszadeł. Również osad i kamień moczowy w zbiorniku, przyjmą konsystencję płynną i będą łatwe do wypompowania.

Play Video

Zastosuj w swojej hodowli nasze rozwiązania.

Biohigienizacja jest ekonomiczna i skuteczna w likwidacji odorów i zabezpieczeniu dobrostanu chowu i hodowli.

Zapisz się do newslettera

Dowiaduj się o naszych promocjach i specjalnych ofertach jako pierwszy

Szanowny użytkowniku,

w załączonym linku do Polityki Prywatności przypominamy podstawowe informacje z zakresu przetwarzania danych osobowych dostarczanych przez Ciebie podczas korzystania z naszego serwisu. Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies . Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Zamykając ten komunikat (klikając w przycisk "Rozumiem i akceptuję"), potwierdzasz, że przyjąłeś do wiadomości wskazane tutaj informacje. W innym wypadku, przepraszamy, ale nie możemy udostępnić Ci zawartości tej strony.